12-03-2019, 11:43 AM
Suç üstlenme suçunu işleyen kişi, Türk Ceza Kanunu'nun 270. maddesinde ''Yetkili makamlara, gerçeğe aykırı olarak, suçu işlediğini veya suça katıldığını bildiren kimse'' olarak nitelendirilmiştir.
Konuyla alakalı Yargıtay kararlarını okumak ve bana destek olmak için İndirme linklerini görebilmek için sitemize üye ol manız veya giriş yapmanız gerekiyor.Sitemize üyelikler ücretsizdir! tıklayın.
Türk Ceza Kanunu'nun 283. maddesinde ise Suç üstlenme suçu ile sık sık karıştırılan Suçluyu Kayırma Suçu bulunmaktadır. Kanun, bu maddede faili ''Suç işleyen bir kişiye araştırma, yakalanma, tutuklanma veya hükmün infazından kurtulması için imkân sağlayan kimse'' olarak tanımlamıştır.
Yukarıda bahsi geçen iki maddenin de suçu işleyen kişi nitelendirmelerine tekrardan bakacak olursak:
- Suçu üstlenme suçunda fail, başka bir kişinin işlediği suçu ya da belki hiç meydana gelmemiş olan bir suçu bizzat kendisinin işlediğini iddia ederek, suçu üzerine almaktadır.
- Suçluyu kayırma suçunda fail, meydana gelmiş olan suçu üstlenmemekte; çeşitli faaliyetleriyle birlikte suç işleyen kişiye yardımcı olarak, bu kişinin yaptırımlardan kurtulmasına imkân vermektedir. (Türk Ceza Kanunu Md. 283)
Uygulamada karıştırılma ihtimali bulunan bir diğer suç tipi ise Türk Ceza Kanunu'nun 271. maddesine konu olan ''Suç Uydurma Suçu''dur. Bu suç tipinde fail, ''İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimse'' olarak tanımlanmıştır; yani fail, adli ve kolluk makamlarını gereksiz yere meşgul etmektedir.
Suç Üstlenme Suçunun cezası: (TCK Md. 270)
- (1) Yetkili makamlara, gerçeğe aykırı olarak, suçu işlediğini veya suça katıldığını bildiren kimseye iki yıla kadar hapis cezası verilir. Bu suçun üstsoy, altsoy, eş veya kardeşi cezadan kurtarmak amacıyla işlenmesi hâlinde; verilecek cezanın dörtte üçü indirilebileceği gibi tamamen de kaldırılabilir.
Suçluyu Kayırma Suçunun cezası: (TCK Md. 283)
· (1) Suç işleyen bir kişiye araştırma, yakalanma, tutuklanma veya hükmün infazından kurtulması için imkân sağlayan kimse, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bu suçun kamu görevlisi tarafından göreviyle bağlantılı olarak işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(3) Bu suçun üstsoy, altsoy, eş, kardeş veya diğer suç ortağı tarafından işlenmesi hâlinde, cezaya hükmolunmaz.
Suç Uydurma Suçunun cezası: (TCK md. 271)
· İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.Konuyla alakalı Yargıtay kararlarını okumak ve bana destek olmak için İndirme linklerini görebilmek için sitemize üye ol manız veya giriş yapmanız gerekiyor.Sitemize üyelikler ücretsizdir! tıklayın.